Направа на покрив на къщаКогато имате нужда от направа на покрив на къща, естествено е да очаквате най-доброто изпълнение.

За да се случи то, имате да свършите някои неща предварително: проучване на фирмите изпълнители на такива дейности, да определите бюджет за изпълнение; да решите какво точно ще искате и да обедините събраната информация в план, който ще следвате докато фирмата изпълнител започне строеж на нов покрив

Разбира се, новият покрив ще предпазва дома ви от стихиите, но какви други ползи можете да очаквате от този голям проект за подобряване на дома? Новият покрив може да направи много повече за вашия дом, отколкото да предпазва от дъжд – стига работата да е свършена правилно. Затова е толкова важно в началото да съсредоточите усилията си  в избор на правилния изпълнител.

Тук е време да разграничим понятията; направа на покрив на къща означава строителство на нов покрив, а не ремонт с частична намеса при вече съществуващ покрив. Направата на нов покрив е дейност, която е добре да се случи веднъж в експлоатационния живот на една сграда. След това през годините ще се налага само поддръжка и евентуална замяна на елементи, за да се продължава животът на покрива.


Страхувате ли се от перспективата да замените покрива си след като вече живеете в дом с построен такъв?

Не сте сами в това притеснение. Това е плашещ проект за почти всеки собственик на жилище, отчасти защото се случва сравнително рядко в живота на една къща и защото струва много пари. Подмяната на покрива изисква значителна инвестиция, достатъчна, за да накара всеки собственик на жилище, който пресмята бюджета, да се колебае. Освен това, ако на вашия хоризонт се очертае друг, може би по-вълнуващ проект за подобряване на дома – да речем, преустройство на кухня – може да не сте склонни да насочите парите си към нещо толкова утилитарно като нов покрив. 

Въпреки това, подмяната на покрива се откроява като една от най-критичните стъпки, които можете да предприемете за опазване на структурната цялост на вашия дом. Не се заблуждавайте: здравият, новият покрив прави много повече от това просто да предпазва от климатичните капризи. Всъщност той предоставя набор от по-малко очевидни, твърде често пренебрегвани ползи, както непосредствени, така и дългосрочни. Затова решението за направа на нов покрив е отговорно такова и изисква да направите най-доброто проучване, за да изберете правилната строителна компания.

Новият покрив може да осигури по-добра енергийна ефективност на сградата.

В дългосрочен план това ще спести пари от сметките за тока, от парите, които отиват в охлаждането или климатизацията на къщата. Новият покрив може да се направи с технологично издържани елементи, които осигуряват по-добра хидроизолация, а да не говорим и за външния вид на къщата, който ще придадат, когато бъдат инсталирани. 


Всъщност много по-малко са собствениците на къщи, които избират традиционните керемиди за покривно покритие. Пазарът предлага  иновативни решения с керемиди от различни материали, различни хидроизолационни конструкции; различни решения за ниско скатни, двускатни покриви, открити тераси, за зелени покриви, за покриви със слънчеви батерии; цяла гама от възможности, които да изберете за направа на вашия нов покрив на къща.