Съвета за полагане на плочки в душ-ъгъл на баня


плочки в банята

Повредите причинени от течове се откриват късно, много след като водата вече е прокарала пътя си. За изграждане на душ-ъгъл или вани е от значение да се осигури трайна хидроизолация с непромукаеми фуги, както и да се постави водоустойчива фаянсова облицовка.

Ето и топ съветите на специалисти по полагане на плочки в баня:

1. За допълнително изграждане на душ-ъгъл тръбите за каналната вода се монтират най-често извън стената. За да се изолира и шума, могат да бъдат скрити и зад тухлена стена. За целта са достатъчни само малко количество строителен разтвор и всичко е готово. Универсалният развари, които се разбърква с вода върши идеална работа.

2. Със същия строителен разтвор може да се измаже предпазния зид. За целта първо се поставя летвата за мазилка в ъглите на зида и се нанася мазилка, с помощта на мистрия. С изглаждането на мазилката се получава равномерна повърхност.

Едва, когато мазилката се втвърди се фиксира летвата по вече измазаната площ. След нанасяне и изглаждане на разтвора се изтегля вече измазаната замазка.

3. Строителните плоскости, над които ще се поставят плочки трябва да бъдат изолирани с битумна мазилка. Силно хигроскопичните основи първо се грундират, след това се нанася първи слой по голямата площ и с чека се намазват местата, където се намират отделните плоскости, както и всички кантове и ъгли. По големите площи се нанася с мече или баданарка.

4. По прясно направената мазилка в душ-ъгъла се нанася изолационна лента, използва се четка за притискане на ъглите и измазването. Важно е ръбовете на снаждане на плоскостите да съвпадат.

5. Следва внимателно нанасяне на лепилото. При самото поставяне на плочките е важно 80% от всяка фаянсова плочка да е захванат от лепило.

6. Реденето на плочките става под ъгъл с леко почукване с гумен чук. З ада са точни и добре направени фугите се ползват пластмасови кръстчета, които се продават в магазините за строителни материали.

7. Когато лепилото се втвърди, фугите се запълват с водоустоичив разтвор за фуги. Такъв се нанася с шпакла, която се движи по диагонал, за по-плътно запълване на фугите.

8. Щом и материалът във фугите се втвърди се запълват и ъгловите фуги със силиконов херметик. Такъв се нанася с пистолет. З ада не се зацапат плочките се поставят предпазни лепенки. След шпакловането. Веднага след това се махат и всички предпазни лепенки.

По този начин, следвайки тези 8 стъпки душ-ъгълът е готов. Добре е да се изчакат няколко дни, за да изсъхне напълно.


 15 примера за луксозна баня