3 често допускани грешки при покупката на имот


покупка на имот

Жилищният въпрос винаги е бил тема номер едно за хората.

На първо място се отрежда значимостта на покрива над главата, а на второ темата около придобиването му. За всяко е нужен и опит и познания. Нека обаче насочим вниманието към това кои са 3-те най-често допускани грешки в покупката на имот, особено ако купувачът живее в голям град. Предвиждайки факта, че всяка покупка на жилище е свързана с необходима налична сума, независимо дали е дошла лесно или в плод на дългогодишен труд, от значение е да подходим разумно:

Ниската цена провокира интерес (но дали си заслужава?)

Да купиш имот по-евтино – в началото вниманието на купувача винаги е насочено към цената. Ниската цена, определено е критерии за провокиране на интереса. Малко са онези, които могат да се въздържат от изгодното предложение и да запазят самообладание. Обява за продажба на имот в близост до центъра на цена на къща в краен квартал звучи доста „съблазнително“. Редно е обаче предложението да се проучи внимателно, защото при имотите не съществува понятие „разпродажба“. Жилищата са едно от нещата, което винаги има стойност.

В случай, че цената е твърде ниска, много вероятно е офертата да е съпроводена с редица неуредици или неприятни последствия за бъдещия собственик.

В случай, че подобно нещо стане купувачът може да е жертва на измама или на обстоятелства, от които настоящия собственик се е опитал да избяга.

Какво да правим ако цените се вдигат бързо?

Да купиш имот по-бързо – често купувачът е подбуден да купи по-бързо, защото се очаква покачване в цената на имотите. Реално може да става дума за опасност с прогресивен ръст в цените, но и много пъти това е преувеличено. Продавачите на имоти на вторичния пазар, рядко менят цена. На първичния пазар за имоти, цената за квадратен метър в изграждащи се обекти за квадратен метър още е в самото начало. Тя започва да се определя от първоначален разкопа и се покачва плавно, през целия цикъл на строеж. Вероятността да се купи жилище на твърде висока цена е много по-малка, от това да се направи покупка на първия попаднал имот. Не са малко и онези, които купуват имот бързо и ефективно, защото с късмет са попаднали на купувач, който бърза да продаде, защото се нуждае от пари. Важното при покупка на жилище е да се проучат нещата, да се прояви търпение, да се създаде обективна оценка, не само от чужди мнения и тези на брокерите и едва тогава да се взема решение.

 Важното при покупка на жилище е да се проучат нещата, да се прояви търпение 

Изчакайте да отшумят всички емоции

Да купиш имот, независимо от всичко – за много закупуването на имот граничи с подвиг. Правилният начин е с мобилизиране на всички сили около целият процес. В това число се проверяване съвършенствата на продаваното жилище, всички връзки с транспорт, инфраструктура, близки сгради и учреждения. Експертите по продажба на имоти съветват да се изчака да отшумят всички емоции, за да бъде обективно и правилно оценено жилището.

Само така имотът ще може да бъде оценен според необходимите за това критерии от изложението на прозорците до вършеното разположение на помещенията, до изгледа към улиците и всичко необходимо.

Това съвсем не изчерпва списъка с възможни и допускани грешки, които могат да се направят с прекалено въодушевление. Не бива да се забравя и факта, че покупката на жилище не се прави всеки ден. Никога няма 100%-ова гаранция срещу измамни сделки или скрити недостатъци в имота, но малко внимание, никому няма да навреди.

Етикети: