Пет съвета за правилно използване на колан за фитнесПочти всеки спортист, който се занимава с вдигане на тежести, използва колан за фитнес. Този аксесоар може да помогне за предотвратяване на наранявания и да подобри представянето, защото с него коремните и гръбните мускули получават допълнителна подкрепа по време на тренировка. За да бъде постигнат желания ефект обаче, коланът трябва да бъде използван правилно, затова ви предлагаме и няколко съвета как да стане това.

1. Използвайте лост за затягане на колана (само за такива с дупки).

Не се опитвайте да стегнете колана, като използвате само силата на ръцете си. Вместо това се опрете на законите на физиката. Намерете лост, вертикална колона, стълб, изправена лежанка или каквато и да е друга подходяща опора. Поставете вашия колан около кръста си и прокарайте края през катарамата, но все още не го фиксирайте. Увийте стърчащия край на колана около вертикалната колона и докато го придържате с едната ръка, се наведете назад, позволявайки на силата на телесното ви тегло да стегне колана. След това закопчайте в желания прорез, като по този начин това става с минимални усилия.

2. Носете колан за фитнес само при по-тежки натоварвания.

Използвайте колана само при по-тежки натоварвания и силови тренировки. Хубаво е да го слагате, когато вдигате тегло поне 70-80% или повече от максималния ви лимит. При по-леките тежести ползата от него ще е минимална, а понякога дори може и да пречи да постигнете целите си.

3. Регулирайте го при необходимост.

Може да се наложи да затегнете колана малко повече в легнало положение. Ако обикновено клякате с колана си, докато е закопчан на шестата дупка, на лежанката може да се наложи да я смените на седмата. Причината е, че по този начин извивате гърба си, което води до леко разхлабване на колана около торса, за разлика от положението, в което гърбът ви е изправен. Все пак имайте предвид, че всичко е строго индивидуално и при някои хора коланът може да е достатъчно стегнат на един и същи отвор за всички упражнения.

4. Намерете подходящата за вас височина на колана.

Не е изненадващо, че хората носят коланите си в различни позиции, включително: 

  • много високо: точно под гръдния кош
  • много ниско: в най-горната част на таза
  • някъде по средата: между дъното на гръдния кош и горната част на таза

Вашата задача е да намерите тази позиция, която е най-добра за вас, като е важно да можете да си поемате дълбоко въздух. За някои упражнения се препоръчва коланът да е леко под ъгъл – малко по-високо на гърба и по-ниско на корема.

5. Тренирайте и без колан периодично.

Коланът за фитнес е високоефективен инструмент, но понякога е добре да тренирате без него. Причината е, че макар и да вдигате по-леко тегло така, основната ви мускулатура се тренира по-интензивно. Основният напредък в здравината и стабилността, който постигате от тренировките без колан, ще доведе до по-големи резултати.

От колана за фитнес има много ползи, стига да знаете как да го използвате. Ако още сте начинаещи, първо се консултирайте с опитен инструктор, който ще ви посъветва какъв модел да изберете и ще изготви програма, по която да тренирате, за да е безопасно за здравето ви. Добрата новина е, че вече има изключително разнообразни модели във всякакви размери и на достъпни цени, като може да ги закупите и онлайн.