Съвети за избор на спортни настилки във фитнес залите


Фитнес

Тренировките целят постигне на съвършенство, като мнозина избират да поддържат форма с редовни посещения във фитнес зала.

Освен разнообразието от уреди в нея, тя трябва да е оборудвана и с подходящи спортни настилки, защото интериорът е също толкова важен, когато човек тренира.  Ето и няколко съвета, за да направите подходящ избор:

Определете пространството във вашата фитнес зала.

Когато първоначално създавате облика на вашия фитнес, обърнете внимание на пространството, което имате или искате да използвате за всяка зона на залата. Именно то е решаващо за дизайна, като спрямо него даден експерт може да определи каква е най-подходящата вътрешна спортна настилка. Едва след това помислете за видовете оборудване, което искате да поставите във всяка зона.

Каучукова настилка за фитнес зала

Проучете внимателно видовете настилки.

Бизнесът с подови настилки за фитнес вече е толкова развит, че се опитва всячески да отговори на новите тенденции. По тази причина е добре да познавате и видовете, които се предлагат на пазара. 

Хетерогенна винилова настилка Fatra Novoflor Extra Vario

Някои предпочитат подови ролки пред традиционните плочи, защото те лесно се монтират и правят пода по-гладък. Виниловите настилки пък са устойчиви на мухъл и влага, като не се повреждат и при по-сериозна химическа обработка. Много собственици на зали са пленени и от т.нар. умни настилки, в които има сензори и вградени светодиоди. Има и такива, които залагат на дървения под, като всичко зависи от помещението и предназначението, за което се използват.

Заложете на качеството.

Съвременните фитнес съоръжения се нуждаят от разнообразни спортни настилки, които позволяват върху тях да се провеждат многообразни дейности. Следователно тези повърхности трябва да бъдат безопасни, издръжливи и високоефективни. Не правете компромис с качеството на настилките, защото те трябва да отговарят на необходимите стандарти, за да помогнат при провеждането на различни дейности.

Фитнес
Фитнес настилка
Подова фитнес настилка

Тъй като фитнесът става все по-популярен и работното време е доста гъвкаво, подът трябва да може да поема топлината 24/7. Съвременните вътрешни спортни настилки за фитнес салони трябва да се справят с високоинтензивната дейност, затова трябва да бъдат здрави и от подходящ материал. Подът трябва да бъде труден за издълбаване или надраскване и да може да издържа на големи натоварвания и силно въздействие, а това зависи именно от настилката.

Не пренебрегвайте поддръжката.

Някои хора си мислят, че с поставянето на спортните настилки в залата, вече работата е свършена. За оптимална функционалност и производителност обаче настилките трябва да имат минимални изисквания за поддръжка, така че да могат да се почистват бързо, лесно и ефективно. Те трябва да са в отлично състояние винаги, като е хубаво грижата за тях да не налага да затваряте спортното съоръжение за продължителни периоди от време, защото така губите клиенти.

Почистване на винилова фитнес настилка.

Поставяйте безопасността на хората на първо място.

Този аспект отново е свързан с качеството на спортните настилки. В стремежа си да спестят средства, понякога собствениците правят компромиси, което може да има изключително неблагоприятни последствия. Комфортът и безопасността на клиентите трябва да са над всичко останало, така че настилките на спортните съоръжения трябва да имат добра амортизация и ефективна защита на трениращите. Настилката трябва да бъде еластична, амортизираща и мека на допир.

Привлекателните спортни настилки могат да мотивират посетителите на фитнес залите да работят по-усилено и да прекарват повече време във тренировки. Освен това тези хора могат да препоръчат и на други свои познати да дойдат и да посетят фитнес залата, ако останат доволни. Въпреки че за много собственици изборът на настилки е второстепенен, именно това е едно от основните неща, на които трябва да обърнете внимание при оборудването на вашето съоръжение.