Какво означава адаптивен уеб дизайн?


адаптивен уеб дизайн

Много често докато хората поръчват услуги в областта на дигиталния маркетинг се сблъскват с понятия, които не са им известни. Такова е понятието адаптивен уеб дизайн. В този текст ще се опитаме да го обясним, без да навлизаме в дълбоките технически детайли на услугата, защото тя е именно такава.

Понятието се появи заедно с един от най-големите дебати в IT сферата, които се случиха след възхода на мобилните устройства. Тогава предложенията бяха дали трябва да изберете да разработите адаптивен уеб дизайн  или стационарен мобилен сайт. Та, точно поради тази причина:

Адаптивен уеб дизайн – определение

Адаптивният дизайн се отнася до дизайна на графичния потребителски интерфейс, който се адаптира към различни размери на екрана, когато даден потребител разглежда сайта. Дизайнерите го прилагат в уеб страници, които трябва да функционират на устройства с различни размери. Иначе казано, адаптивният дизайн използва няколко фиксирани оформления и след това избира най-доброто такова за текущия размер на екрана, който потребителят използва.

Адаптивният дизайн използва статични оформления, базирани на точки на прекъсване, които не реагират, след като са първоначално заредени. Този вид дизайн открива размера на екрана и зарежда подходящото оформление за него – обикновено той проектира за шест общи ширини на екрана: 320; 480; 760; 960; 1200; 1600.

адаптивен уеб дизайн

На пръв поглед, заради наличието на тези шест ширини, изглежда, че адаптивното приложение изисква повече работа, тъй като трябва да проектирате оформления за минимум шест ширини. Проблемът обаче може да дойде от друго място, тъй като неправилното разработване на медийната заявека, може да доведе до проблеми с показването и производителността.

Ако това ви се струва вече прекалено тех, нека преминем към нещо, което ще ви послужи!

Предимствата на адаптивния уеб дизайн

Този вид дизайн е много подходящ за модернизиране на съществуващ сайт, за да го направи по-удобен за мобилни устройства. Това позволява поемане на контрола върху дизайна и разработване на конкретни, множествени изгледи. Броят на изгледите, за които избирате да проектирате, зависи изцяло от вас, вашата компания и общия ви бюджет. Той предоставя определен контрол върху съдържанието и оформлението.

Въпреки че стандартното проектиране е за шест резолюции. Може да вземете информирано решение, след като разработчиците разгледат уеб анализите за най-често използваните устройства и след това проектират уеб страниците за тези екрани. Те ще ви информират и ще ви кажат цената на услугата в тази ѝ конфигурация.

адаптивен уеб дизайн

Адаптивният дизайн зарежда по-бързо, което е голямо предимство пред потребителите. Също така, за потребителите, които ще разчитат на повече реклама, адаптивният дизайн е по-подходящ. Адаптивен означава, че създателите на вашия сайт, няма да се налага да се връщат към чертожната дъска и да прекодират съществуващия ви уебсайт от самото начало.

Този вид проектиране се прилага и за сайт, който се работи от нулата. Започва се с проектиране за най-ниската разделителна способност и се продължава напред. След това се използват медийни заявки, за да разширите оформлението за изгледи с по-висока разделителна способност.

Когато решават за адаптивния уеб дизайн, разработчиците вземат предвид аудиторията и вашите потребители на първо място, без значение каква дизайнерска техника приемате. След като се направи анализ, точно кои са те и на какви устройства са склонни да имат достъп до сайта, тогава е по-лесно да се проектира оформление, съдържание и приложение за различни екрани.